Свет

Шпанија отишла корак даље: Придружује се тужби Јужне Африке против Израела у Хагу (ВИДЕО)

Шеф шпанске дипломатије остао је при ставу да се поштују мере предострожности, које је одредио Суд у Хагу, с циљем да се заустави војна операција
Шпанија отишла корак даље: Придружује се тужби Јужне Африке против Израела у Хагу (ВИДЕО)Getty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Шпански министар спољних послова Хосе Мануел Албарес изјавио је да се његова земља придружује поступку који је Јужна Африка отворила пред Међународним судом правде у Хагу против Израела за геноцид.

Шеф шпанске дипломатије је навео да је циљ да се поштују мере предострожности, које је одредио Суд у Хагу, с циљем да се заустави војна операција, а које су, како је подсетио, "обавезне за све стране".

Албарес је још једном истакао да Шпанија подноси изјаву о интервенцији у поступку да подржи суд у примени мера предострожности, "посебно о завршетку војних операција у Рафи, како би се вратио мир.

"Препреке за улазак хуманитарне помоћи морају да се уклоне, а уништавање цивилне инфраструктуре мора да престане", нагласио је.

Шпански министар је још једном позвао на прекид бомбардовања, прекид ватре, моментално и безусловно ослобађање свих талаца и хитан и неограничен приступ хуманитарној помоћи за цивилно становништво.

"Коначни циљ је да се оконча рат који је почео у Појасу Газе након напада Хамаса 7. октобра и да се почне напредовати у примени решења о две државе, што је једина гаранција за постизање мира и безбедности, и за Палестинце и Израелце и за цео регион", поручио је Албарес.

Дипломатске тензије између Израела и Шпаније расту последњих месеци јер чланови шпанске владе критикују акције Израела у Појасу Газе, говорећи о кршењу међународног хуманитарног права.

Криза је достигла врхунац признавањем државе Палестине од стране Шпаније 28. маја, а Израел је забранио генералном конзулату Шпаније у Јерусалиму да пружа услуге Палестинцима са Западне обале и оптужио је неколико шпанских министара за антисемитизам.

image