Бугарска у мрежи (дез)информација: Не шаљемо војску у Украјину

Бугарско Министарство одбране је у среду поново одбацило спекулације о слању војника у Украјину, истичући да само скупштина може да одлучи да ли бугарске трупе треба да учествују у војним операцијама у иностранству

Бугарска војска се бори са предизборним таласом дезинформација да ће њихови војници бити послати у Украјину, упркос тврдњама председника Радева и десничарских партија, пише "Јуроактив".

Бугарско Министарство одбране је у среду поново одбацило спекулације о слању војника у Украјину, истичући да само скупштина може да одлучи да ли бугарске трупе треба да учествују у војним операцијама у иностранству.

"Такав предлог никада није био на дневном реду", саопштило је министарство.

Бугарска ће учествовати у мисији обуке ЕУ за подршку Украјини, која ће се одржати на територији Немачке, Пољске и других земаља чланица.

У оквиру те мисије предвиђена је и обука војних болничара – до 60 особа, која ће трајати годину дана, а биће организована у Бугарској, саопштила је бугарска војска.

Министарство одбране се огласило након што је председник Румен Радев рекао да партнери НАТО-а прелазе "црвене линије" и упозорио на "нуклеарни армагедон".

"Никада нисам категорички изјавио да је Бугарска донела одлуку да пошаље трупе у Украјину. Наши самозвани евроатлантисти су кукавички и сами неспособни за такву одлуку и знају да ће бити изопштени и избачени из друштва. Ако би били препуштени сопственој вољи, радо би послали све Бугаре да се боре у Украјини да прикрију своју лажну евроатлантску фасаду", рекао је бугарски председник.

Из Министарства одбране Бугарске наглашавају да њихова држава неће слати своје трупе на територију Украјине.

"Моћна кампања дезинформација и пропаганде да ће Бугарска послати војнике да се боре на фронту могла би нагло да смањи број оних који су вољни да се придруже војсци. Ово само погоршава кадровски проблем у бугарској војсци са којим се влада бори последње две деценије", наведено је у саопштењу.