Свет

Бајден: Не одобравамо нападе америчким оружјем по Москви и Кремљу

Не дозвољавамо нападе по циљевима који се налазе 200 миља (око 322 километра) дубоко у Русији, поручио је амерички председник
Бајден: Не одобравамо нападе америчким оружјем по Москви и КремљуGetty © Kevin Dietsch / Staff

Сједињене Америчке Државе не планирају да одобре нападе америчким оружјем по Москви и Кремљу, изјавио је данас председник САД Џозеф Бајден за Еј-Би-Си њуз .

"Нећемо дати дозволу за нападе по циљевима који се налазе 200 миља (око 322 километра) дубоко у Русији", рекао је Бајден, објаснивши да Американци, пак, дозвољавају Кијеву да користи америчко оружје по конкретним метама близу украјинске границе. 

Претходно је, подсетимо, представник Стејт департмента рекао да је амерички председник Џозеф Бајден дозволио Кијеву да користи америчко оружје за ударе на циљеве на руској територији која се граничи са Харковском облашћу.

Бајденова директива дозвољава употребу америчког оружја за ударе на руске снаге које нападају или се припремају за нападе, али она не мења америчку политику која упућује Украјину да не користи америчке АТАЦМС ракете средњег домета или друге пројектиле за ударе унутар руске територије, поручили су амерички званичници.

Према писању "Волстрит џорнал", САД су дале Украјини дозволу да за нападе на територији Русије користе вишецевне лансере ракета ХИМАРС, вођене ракете ГМЛРС и артиљерију.

На све ово стижу упозорења из Москве.

Председник Русије Владимир Путин јуче је упозорио на могући одговор на испоруке Украјини далекометног наоружања. 

"Размишљамо о томе да, ако неко мисли да је могуће да се испоручује такво оружје у ратну зону за нападе на нашу територију и да нам ствара проблеме, зашто онда ми немамо право да своје оружје исте класе испоручимо у оне регионе света, где ће се изводити напади на кључне објекте оних земаља које то раде против Русије", рекао је, подсетимо, Путин.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да снабдевање оружјем којим се пуца директно на Русију "не може проћи без последица". 

image