Свет

НАТО проширује војну и обавештајну сарадњу са Кијевом: Русија побеђује квантитетом и буџетом

Сукоб у Украјини је приморао Северноатлантски савез да издваја више ресурса за сајбер безбедност и за праћење нових руских војних технологија
НАТО проширује војну и обавештајну сарадњу са Кијевом: Русија побеђује квантитетом и буџетомwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

НАТО планира да прошири сарадњу са Кијевом у војној области и да са њом дели више обавештајних података како би повећао ратне способности Украјине, преноси "Блумберг".

Сукоб у Украјини је приморао Северноатлантски савез да издваја више ресурса за сајбер безбедност и за праћење нових руских војних технологија, изјавио је помоћник генералног секретара НАТО-а Дејвид ван Вил.

"Украјинци брзо уводе иновације, али ни Руси нису глупи", рекао је Ван Вил на Форуму иноватора одбране у Кракову.

Чланице НАТО-а укинуле су већину ограничења за западно наоружање које је испоручено Украјини. САД и Немачка су дозволиле Кијеву да гађа руску територију оружјем западне производње. Иначе, ово ограничење је уведено из страха од сукоба са Русијом, која има највећи нуклеарни арсенал.

Према Ван Вилу, споразум са Кијевом о размени информација биће закључен пре самита НАТО, који ће се одржати у Вашингтону у јуну.

На конференцији у Кракову, учествовали су представници Кијева, Брисела и Пентагона, као и на десетине компанија које производе војну опрему.

Заменик министра одбране Украјине Алекс Борњаков изјавио је да је приступ Украјине куповини наоружања крајње једноставан: "Ми купујемо све оно што убија Русе."

Због бројних оптужби за корупцију, Украјина је прошлог месеца пооштрила правила за војне набавке.

Посебан проблем о коме се расправљало на овом форуму је како се супротставити руском ометању Глобалног система за позиционирање (ГПС), које чини неефикасним и западно оружје и украјинске дронове.

ГПС сметње, за које НАТО оптужује Русију, утичу и на чланице Алијансе у северној Европи, на Балтику и у Финској, ометајући летове и поморски саобраћај.

Кијеву нису потребне само иновације, већ му је потребно обезбедити и финансирање.

Јарослав Филимонов, извршни директор "Квертуса", компаније која производи опрему за електронско ратовање, рекао је да Руси побеђују Украјинце "квантитетом и буџетом."

image