Свет

Сијарто за РТ: Против Трампа користе закон, против Фица силу, а против нас политику (ВИДЕО)

Мировна конференција може да допринесе суштинским резултатима само у случају да су представљене обе сукобљене стране, поручио је шеф мађарске дипломатије

Поштујемо све иницијативе да се постигне мир и зато поштујемо и напоре Швајцарске. Ипак, мислимо да мировна конференција може да допринесе суштинским резултатима само у случају да су представљене обе сукобљене стране, поручио је за РТ Балкан министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, на маргинама Санктпетербуршког међународног економског форума у Русији.

Како је додао, Мађарска је видела да то овога пута неће бити случај.

"Али, ја ћу ићи тамо и представљаћу своју позицију: да уместо санкција и непријатељских изјава и акција које са собом носе озбиљан ризик од ескалације треба да имамо дијалог и преговоре. То је оно што ћу ја рећи", поручио је Сијарто.

Додао је да Мађарска никада неће учествовати у акцијама које доводе НАТО ближе рату.

"Донели смо јасну одлуку у фебруару 2022, или оквирно у фебруару 2022. у НАТО. Рекли смо две ствари: да НАТО није део сукоба, и да морамо да урадимо све како бисмо избегли директан сукоб између НАТО-а и Русије", поручио је министар спољних послова Мађарске, закључујући да његова држава "сигурно неће учествовати у таквим акцијама". 

Осврнувши се на покушај атентата на премијера Словачке Роберта Фица, Сијарто је поручио да је створена веома непријатељска атмосфера против оних који воде суверену политику и имају суверену политичку стратегију.

"Углавном је веома непријатељски приступ у Европи према онима који национални интерес стављају на прво место, и могу да кажем да то није само европски, већ и глобални феномен", сматра он.

Како је додао, постоје покушаји да се створи притисак на патриотске суверене политичаре који заговарају мир.

"То раде на правне начине, као у случају председника Трампа, физичке начине, као у случају премијера Фица, или политичке начине као против нас. Али, то нас неће спречити да наставимо нашу суверену политику засновану на националним интересима", закључио је Сијарто, додајући да се нада да ће овог викенда, током европских парламентарних избора, "људи дати додатну подршку наставку те политике".

image