Свет

Србија међу потписницама изјаве Беле куће: Израел и Хамас да направе компромисе и прихвате договор

Поред САД и Србије, саопштење о Гази потписују и Аргентина, Аустрија, Бразил, Бугарска, Канада, Колумбија, Данска, Француска, Немачка, Пољска, Португал, Румунија, Србија, Шпанија, Тајланд и Велика Британија
Србија међу потписницама изјаве Беле куће: Израел и Хамас да направе компромисе и прихвате договор© Photo by Alexi J. Rosenfeld/Getty Images

Као лидери земаља које су дубоко забринуте за таоце које Хамас држи у Гази, од којих су многи наши држављани, у потпуности подржавамо кретање ка споразуму о прекиду ватре и ослобађању талаца који је сада на столу и како га је представио председник САД Џозеф Бајден 31. маја 2024, наводи се у заједничкој изјави групе земаља, међу којима је и Србија.

"Нема времена за губљење. Позивамо Хамас да прихвати овај споразум, са којим је Израел спреман да крене напред, и започне процес ослобађања наших грађана", додаје се.

Поред САД и Србије, саопштење о Гази потписују и Аргентина, Аустрија, Бразил, Бугарска, Канада, Колумбија, Данска, Француска, Немачка, Пољска, Португал, Румунија, Србија, Шпанија, Тајланд и Велика Британија. 

"Напомињемо да би овај споразум довео до тренутног прекида ватре и обнове Газе, заједно са безбедносним гаранцијама за Израелце и Палестинце и могућностима за трајнији дугорочни мир и решење две државе", наводи се још у саопштењу Беле куће.

Државе потписнице позвале су лидере Израела и Хамас да направе све потребне коначне компромисе како би се постигао договор и донело олакшање породицама талаца.

"Време је да се рат заврши и овај договор је неопходна полазна тачка", закључује се у саопштењу.

image