Свет

Палестина поздравила план Шпаније да се придружи тужби за геноцид против Израела

У децембру прошле године, Јужна Африка је поднела тужбу против Израела због рата ове земље у Гази
Палестина поздравила план Шпаније да се придружи тужби за геноцид против Израела© Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images

Палестинско Министарство спољних послова и исељеника поздравило је најаву Шпаније да ће се придружити тужби за геноцид коју је Јужна Африка покренула против Израела пред Међународним судом правде (МСП).

У саопштењу објављеном вечерас, министарство је потврдило да ова одлука одражава чврсту посвећеност Шпаније правди и владавини међународног права, истовремено наглашавајући дубоку солидарност и историјско пријатељство између две земље.

Палестинско министарство је позвало све стране у Конвенцији о геноциду да се придруже правном поступку у овом случају, наводећи да су "окончање текућег геноцида над палестинским народом и позивање Израела на одговорност одговорности које морамо заједнички да поштујемо зарад човечности и закона", преноси палестинска агенција Вафа.

Шпански министар спољних послова Хосе Мануел Албарес је раније данас саопштио да ће се Мадрид придружити јужноафричкој тужби против Израела, а Шпанија је друга европска држава након Ирске, која се придружила поступку.

Овом поступку су се раније придружили Чиле и Мексико, пише Ројтерс.

У децембру прошле године, Јужна Африка је поднела тужбу против Израела због рата ове земље у Гази, истакавши да је Израел прекршио своје обавезе из Конвенције о геноциду.

Прошлог месеца, суд је наредио Израелу да спречи акте геноцида над Палестинцима и учини више како би помогао цивилима.

Као одговор на хитан захтев који је поднела Јужна Африка, МСП је такође наредио Израелу да "одмах заустави своју војну офанзиву и сваку другу акцију у провинцији Рафа".

Израел се последњих недеља суочава са све већим међународним критикама, пошто је покренуо војну операцију у јужном делу Газе, где је побегла већина расељених људи из центра и севера Појаса.

image