Свет

Си-Ен-Ен: У нападу на школу у Нусеирату израелске снаге користиле америчко оружје

Генерални комесар УНРВА Филип Лазарини рекао је да школа пружа склониште за око 6.000 расељених људи, а да Агенција није могла да потврди наводе ИДФ-а да су се унутра крили оперативци Хамаса
Си-Ен-Ен: У нападу на школу у Нусеирату израелске снаге користиле америчко оружје© Photo by Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images

У нападу на школу Агенције УН за палестинске избеглице у избегличком кампу Нусеират у централној Гази, у коме је убијено између 35 и 45 Палестинаца, израелске снаге су користиле су америчко оружје, објавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на сопствену анализу.

Си-Ен-Ен анализа видео-снимка са лица места и преглед стручњака за експлозивно оружје открили су, како наводи америчка ТВ мрежа, да је у нападу на школу коришћена муниција америчке производње.

Си-Ен-Ен је идентификовао фрагменте најмање две америчке ГБУ-39 бомбе малог пречника на видео-снимку који је на месту догађаја снимио новинар који ради за амерички канал.

То је други пут у две недеље да је Си-Ен-Ен био у могућности да потврди употребу муниције америчке производње у смртоносним израелским нападима на расељене Палестинце, а први је био смртоносни удар ИДФ-а на камп за расељене у Рафи 26. маја.

Према речима локалних новинара који раде за Си-Ен-Ен, школа Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) у Нусеирату је погођена са најмање три пројектила који су продрли у троспратну зграду.

Генерални комесар УНРВА Филип Лазарини рекао је да школа пружа склониште за око 6.000 расељених људи, а да Агенција није могла да потврди наводе ИДФ-а да су се унутра крили оперативци Хамаса.

Израел је више пута оптуживао Хамас да користи школе и друге цивилне објекте у Појасу Газе, укључујући места где се налазе цивили, за терористичке активности, а Лазарини је истакао да израелске снаге нису издале упозорење пре смртоносног напада на школу.

image