Свет

Лидери америчког Конгреса: Нетанјаху ће се обратити Конгресу 24. јула

За сада није јасно да ли ће се Нетанјаху током посете САД састати и са председником САД Џозефом Бајденом
Лидери америчког Конгреса: Нетанјаху ће се обратити Конгресу 24. јула© Tanjug/Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху одржаће говор на заједничкој седници оба дома америчког Конгреса 24. јула, потврдили су данас лидери Конгреса.

"Овај двопартијски састанак представника оба дома америчког Конгреса симболизује трајни однос између САД и Израела и пружиће премијеру Нетанјахуу прилику да подели визију израелске владе о одбрани њихове демократије, борби против тероризма и успостављању праведног и трајног мира у региону", навели су у заједничком саопштењу председавајући Представничког дома, републиканац Мајк Џонсон и лидер републиканске мањине у Сенату Мич Меконел, преноси "Тајмс оф Израел".

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је раније да ће током обраћања америчком Конгресу представити, како је навео, "истину о рату против Хамаса у Појасу Газе".

"Веома сам ганут што ћу имати привилегију да представљам Израел пред оба дома Конгреса и да представницима америчког народа и целом свету обелоданим истину о нашем праведном рату против оних који покушавају да нас униште", рекао је раније Нетанјаху.

За сада није јасно да ли ће се Нетанјаху током посете САД састати и са председником САД Џозефом Бајденом.

Испоставило се да је подршка Бајдена Израелу политичка слабост за актуелног америчког председника уочи новембарских председничких избора јер су неки кругови демократа и бројни грађани огорчени због хиљада цивилних жртава у Појасу Газе, наводи Ројтерс.

Републиканци су такође критиковали Бајдена због његовог става о рату у Појасу Газе, тврдећи да амерички председник не чини довољно да помогне Израелу.

image