Свет

Брисел: Украјина је спремна за преговоре о чланству у ЕУ

ЕУ жели да подржи "европски пут" Кијева пре него што Мађарска преузме председавање блоком
Брисел: Украјина је спремна за преговоре о чланству у ЕУGetty © STR/NurPhoto

Европска комисија (ЕК) ће препоручити почетак преговора о приступању ЕУ са Украјином овог месеца у покушају да сигнализира подршку тој земљи пре него што Будимпешта преузме ротирајуће председавање блоком, пише "Фајненшел тајмс".

Кијев је поднео захтев за чланство у ЕУ непосредно након почетка руске војне операције 2022. и добио је статус кандидата само неколико месеци касније.

Сукоб са Русијом је подстакао ревизију процеса проширења ЕУ, наводи ФТ, пошто су Украјина и Молдавија постале земље кандидати у јуну 2022, а Грузија крајем 2023. године.

Комисија се залаже за почетак формалних преговора са Кијевом и Кишињевом овог месеца како би тим државама дали позитиван сигнал.

ЕК ће у петак прогласити да Украјина сада испуњава раније неиспуњене критеријуме, укључујући "мере за борбу против корупције, ограничења политичког лобирања, правила о пријављивању имовине за јавне службенике и заштиту језика које користе националне мањине".

Грузија, која је усвојила закон о "страним агентима" упркос упозорењима Брисела, неће добити зелено светло у петак, када ће комисија своје оцене поделити са амбасадорима држава чланица.

Препорука Брисела захтева једногласност влада ЕУ, а очекује се да ће Мађарска изнети примедбе, наводећи питања попут третмана мађарске мањине у Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан у прошлости је блокирао друге одлуке везане за Украјину, укључујући давање земљи статуса кандидата за чланство у ЕУ и одлагање пакета помоћи од 50 милијарди долара.

Иако је на крају попустила под притиском других престоница, Будимпешта је до сада одбијала да одустане од вета на издвајање европског новца за пружање војне помоћи Кијеву.

Мађарска је додатно забринута и у вези са правима других мањина у Украјини, посебно у вези са употребом неукрајинских језика — што превазилази званичне услове комисије, рекао је извор ФТ.

Мађарска ће 1. јула преузети ротирајуће председавање ЕУ, што ће јој дати додатну полугу у одређивању дневног реда састанака на којима се расправља о питањима у вези са Украјином.

image