Свет

Бајден није подржао Макронову идеју о слању војске у Украјину

Амерички председник је изразио забринутост због могућих последица слања трупа из било које земље НАТО-а у подручје где би се могле наћи на линији ватре, оцењује "Политико"
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Француски председник Емануел Макрон је у недавном телефонском разговору са америчким колегом Џозефом Бајденом предложио слање западних инструктора у Украјину, али председник САД није подржао ову идеју, пише лист "Политико" , позивајући се на изворе упућене у разговор.

Макрон је у четвртак најавио намеру да обучи 4.500 украјинских војника. Додао је да, према његовом мишљењу, обука украјинских војника на територији Француске није "фактор ескалације".

"Током недавног телефонског разговора са председником Џозефом Бајденом, француски председник Емануел Макрон предложио је слање западних трупа у Украјину за обуку војног особља у зони борбених дејстава", наводи лист.

Како се додаје, Бајден није до подршку овој идеји, већ је изразио забринутост због могућих последица слања трупа из било које земље НАТО-а у подручје где би се могле наћи на линији ватре.

Бајден је указао да би такав корак могао да доведе до ескалације сукоба, наводе саговорници листа.

Напомиње се да током разговора лидери две државе нису донели никакву одлуку.

Али, упркос њиховим суштинским и културолошким разликама, пре свега по питању политичких опција у Украјини, обојица су почела да верују један другом, оцењује се у чланку.

image