Свет

Бајден: Америчко оружје неће бити коришћено за нападе на Москву и Кремљ

Амерички председник није директно одговорио на питање да ли је оружје произведено у САД већ коришћено за нападе на територији Русије од када је потписао одобрење Украјини за његову употребу
Бајден: Америчко оружје неће бити коришћено за нападе на Москву и Кремљ© Tanjug/Jordan Pettitt/Pool Photo via AP

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да америчко оружје, чију је употребу дозволио Украјини за нападе на територији Русије, неће бити коришћено за нападе на Москву и Кремљ.

У интервјуу за Еј-Би-Си-њуз, током обележавања 80. годишњице савезничког искрцавања у Нормандији, Бајден није директно одговорио на питање да ли је оружје произведено у САД већ коришћено за нападе на територији Русије, од када је потписао одобрење Украјини за његову употребу, уз ограничење да се оно користи у области око Харкова који је на удару руских снага.

Бајден је, међутим, јасно ставио до знања да није одобрио да се америчко оружје користи за гађање главног града Русије или седишта руске владе.

"Овлаћени су (Украјина) да га користе у близини границе онда када руске снаге нападају одређене циљеве у Украјини. Не одобравамо ударе 200 миља унутар територије Русије и не одобравамо ударе на Москву и на Кремљ", рекао је Бајден новинару Еј-Би-Си-њуза.

Додао је да одлуком да се украјинској војсци дозволи да америчким оружјем гађа територију Русије Запад "теоретски може" да се увуче у тај сукоб, али да је тако нешто мало вероватно.

"Теоретски је могуће да дође до тога, али то је мало вероватно", рекао је Бајден за Еј-Би-Си њуз.

image