Свет

Орбан: Запад је близу тачке без повратка, Мађарска може да се повуче из свих НАТО мисија

Опасност од новог светског рата је све већа, упозорио је још једном мађарски премијер и оценио да је Европа "у стању ратне психозе"
Орбан: Запад је близу тачке без повратка, Мађарска може да се повуче из свих НАТО мисија© Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Западне државе су, када је реч о украјинском сукобу, превише близу тачке без повратка, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан за радио "Кошут", а преноси ТАСС.

"Ово је последња прилика да се вратимо. Долазимо до те тачке без повратка када више неће бити могуће да се ситуација преокрене. Већ смо веома близу тога", рекао је Орбан, истичући да Русија "није трећеразредна земља".

Према његовим речима, расте опасност од новог светског рата. Заговорници овог сценарија су сукоб у Украјини учинили европским, приметио је Орбан, додајући да конфликт превазилази Европу и шири се на друге регионе.

"Тако се регионални ратови развијају у светске", закључио је мађарски премијер.

Истовремено је напоменуо да неће дозволити да Мађарска буде увучена у сукоб у Украјини и да неће учествовати у евентуалној мисији Северноатлантске алијансе. 

Мађарска чак не би требало да учествује ни у фази планирања, додаје, наводећи да постоји ризик да би мађарске војне јединице могле да буду пребачене под команду НАТО-а, ако би била започета мисија Алијансе у Украјини и да би мађарска територија могла да буде коришћена за ту мисију, преноси агенција МТИ.

"Изгубили бисмо витални део нашег суверенитета ако би се то догодило и не бисмо могли да задржимо мађарске трупе ван рата", рекао Орбан.

Према његовим речима, тренутак када ће се Мађарска повући из свих НАТО припрема за мисију у Украјини "веома је близу", али је објаснио да такав корак мора прво да се размотри са садашњим и будућим генералним секретаром НАТО.

"Морамо јасно да ставимо до знања да Мађарска има право да се придржава основног НАТО уговора који смо потписали", рекао је Орбан и подсетио да је тај уговор дефинисан као одбрамбени акт.

Мађарски премијер је оценио да је Европа "у стању ратне психозе" што би логично могло да резултира доласком западноевропских војних јединица на територију Украјине.

"Они који тврде да нема директних претњи од ескалације рата обмањују људе. Покушавају да ућуткају политичаре који заговарају мир", рекао је Орбан наводећи као пример напад на словачког премијера Роберта Фица и блокирање онлајн извештаја о Мирном маршу одржаном у Будимпешти прошле суботе.

image