Свет

Нова председница Мексика: Нисмо донели одлуку о уставним реформама

Критичари су упозорили да ће неке од реформи елиминисати кључна надзорна тела, нарушити независност правосуђа и концентрисати више моћи у извршној власти
Нова председница Мексика:  Нисмо донели одлуку о уставним реформамаGetty © Medios y Media

Новоизабрана председница Мексика Клаудија Шејнбаум је изјавила да није донета одлука о пакету уставних реформи које је предложио одлазећи председник Андрес Мануел Лопез Обрадор, преноси Ројтерс писање локалних медија.

Најаве да су њена левичарска партија Морена и савезници били на дохват руке да обезбеде двотрећинску већину потребну у оба дома Конгреса за усвајање контроверзних мера без супротстављања, узнемирила је мексичка тржишта ове недеље.

На питање о реформама, Шејнбаум је рекла да "није било одлуке".

"Мој став је да о томе треба разговарати, да би се проценио предлог", рекла је.

Критичари су упозорили да ће неке од реформи елиминисати кључна надзорна тела, нарушити независност правосуђа и концентрисати више моћи у извршној власти.

Морена и њени млађи партнери, Зелена и Лабуристичка партија, вероватно ће имати 83 места у Сенату, од укупно 128, када следећи Конгрес ступи на дужност у септембру, рекао је министар унутрашњих послова, позивајући се на прелиминарне резултате.

Иако је то значајно мање од двотрећинске већине потребне за промену устава, Морена би могла да прекине потенцијалне споразуме са другим странкама како би добила гласове који су јој потребни.

У Доњем дому Конгреса од 500 чланова, владајућа левичарска коалиција ће вероватно имати 372 места.

image