Свет

Немачкa би да се бори против Русије, а недостаје им 75.000 војника за одбрану НАТО-а

Алијанса је установила да јој недостаје људство и оружје за одбрану од потенцијалног руског напада који би, према речима немачког војног врха, могао да се догоди већ 2029.
Немачкa би да се бори против Русије, а недостаје им 75.000 војника за одбрану НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Немачкој ће бити потребно најмање 75.000 додатних војника да би испунила своје обавезе према НАТО-у, док Алијанса прилагођава своје одбрамбено планирање да се суочи са Русијом, објавио је немачки "Шпигл".

На самиту у Вилњусу прошле године, лидери НАТО-а су потписали прве велике одбрамбене планове од краја Хладног рата, са детаљима о томе како ће Алијанса одговорити на могући руски напад, пише Ројтерс. Агенција оцењује да НАТО деценијама није имао потребу да прави такве планове, будући да се сматрало да постсовјетска Русија више не представља претњу по западне земље.

НАТО и национални војни планери уочили су мањак људи и оружја потребног за одбрану од потенцијалног руског напада који би, према речима немачког војног врха, могао да се одигра већ 2029.

Нови захтеви НАТО-а значе да ће немачким оружаним снагама бити потребно додатних 75.000 војника за попуњавање додатних савезничких корпуса, дивизија и бригада потребних за спровођење одбрамбених планова, пренео је "Шпигл", позивајући се на поверљиве документе.

Немачко Министарство одбране није било доступно за коментар, наводи лист.

Немачки министар одбране Борис Писторијус је рекао да Немачка треба да се припреми за рат са Русијом у наредним годинама, до 2029. године.

Писторијус је рекао да би "победа Русије у Украјини коштала Берлин више од војне и финансијске помоћи Оружаним снагама Украјине".

"Морамо јасно да разумемо – победа Русије би нас коштала више од тренутне подршке Украјини", рекао је министар.

Додао је да би то Берлин спровео у дело, мора да обрати пажњу на обуку особља, материјалне и финансијске компоненте.

Он је објаснио да Немачка мора да буде спремна за одвраћање како би се спречио најгори сценарио, преносе немачки медији.

Према његовом мишљењу, руски председник Владимир Путин неће "стати на границама Украјине".

Финансије, материјали и особље су, сматра, кључни за боље стање Бундесвера.

У овом тренутку, Бундесвер има око 180.000 војника, што је мање од циља од око 200.000 војника и 80.000 цивилних запослених.

"У хитној ситуацији, потребне су нам храбре младе жене и мушкарци који могу да бране ову земљу", рекао је Писторијус.

Према његовим речима, враћање обавезног војног рока постаје приоритетно питање за земљу. Зато сматра да је неопходно увести "нови облик војне службе".

image