Свет

Председник Боливије: Земље БРИКС-а успеле да разбију америчку хегемонију

Данас се светски поредак креће ка праведнијем и уравнотеженијем стању, заснованом на мултиполарности и мултилатерализму, казао је Луис Арсе Алберто Катакор, говорећи на пленарној сесији Међународног економског форума у Санкт Петербургу
Председник Боливије: Земље БРИКС-а успеле да разбију америчку хегемонију© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo

Економије држава БРИКС-а успеле су да разбију америчку хегемонију, изјавио је боливијски председник Луис Арсе Алберто Катакор, говорећи на пленарној сесији Санктпетербуршког међународног економског форума (СПИЕФ).

"Данас се светски поредак креће ка праведнијем и уравнотеженијем стању, заснованом на мултиполарности и мултилатерализму. Економије земаља БРИКС-а успеле су да разбију хегемонију Сједињених Америчких Држава и оне су нада за развој сарадње између земаља", казао је Катакор.

Према његовим речима, Боливија сматра да је могућност да припада БРИКС-у одлична перспектива за индустријализацију те земље и постизање њеног економског суверенитета.

"Наша влада је ослушкивала тежње нашег народа и започела процес индустријализације да постигне национални суверенитет, да постигне супституцију увоза... Морамо да се изборимо за истинску економску независност и политички суверенитет да бисмо постигли тај циљ", истакао је.

Како је нагласио, искуство Русије је драгоцено и интересантно за друге земље у формирању новог мултиполарног модела светске економије.

"Очекујемо да ће [на СПИЕФ-у] бити различитих разговора о преласку на нови мултилатерални и мултиполарни модел светске привреде, у којем ћемо, без икакве сумње, моћи да научимо драгоцено искуство из руске привреде и да видимо какву ће озбиљну улогу имати у новом свету", указао је.

image