Свет

Председник Зимбабвеа: Русија је наш важан савезник, незаконите санкције коче економски развој

Позивамо на укидање нелегалних санкција, јер злочин народа Зимбабвеа је што су тражили враћање своје законите земље, поручио је Емерсон Мнангагва
Председник Зимбабвеа: Русија је наш важан савезник, незаконите санкције коче економски развојGetty © Boniface Muthoni/SOPA Images/LightRocket

Председник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва рекао је да гледа на Русију као на глобалног савезника и позвао на укидање нелегалних санкција које коче економски развој те земље.

"У случају Зимбабвеа, позивамо на укидање нелегалних санкција које сте споменули које коче наш економски развој и напредак. То се дешава последњих неколико деценија. Шта је наш злочин? Злочин народа Зимбабвеа је да су тражили враћање своје законите земље", рекао је Мнангагва, говорећи на пленарној седници СПИЕФ-а.

Он је нагласио да Зимбабве види Руску Федерацију као важног савезника, напоменувши да су сада потребни сарадња и колективна акција, које мора да подржи тежња за миром и сарадњом.

Лидер Зимбабвеа је додао да је та земља отворена за пословање и поздравља улагања и партнерство у свим секторима привреде.

Осим тога, Мнангагве је позвао руске инвеститоре да истраже могућности улагања у његову земљу.

"Такође, срдачно позивамо нашу браћу у Руској Федерацији, инвеститоре из Руске Федерације, позивамо их да истраже многе могућности за инвестирање у нашој земљи, у Зимбабве", нагласио је.

Према његовим речима, неопходно је створити центре економског раста у свету и прерасподелити моћ између држава.

"Постоји потреба за прерасподелом моћи између држава, као и за појавом бројних центара економског раста, иновација и културног утицаја", додао је.

image