Свет

Уједињене нације ставиле Израел и Хамас на "црну листу"

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да је генерални секретар УН Антонио Гутереш "једини који се данас налази на црној листи"
Уједињене нације ставиле Израел и Хамас на "црну листу"© Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Уједињене нације уврстиле су Израел и Хамас на црну листу земаља и организација које повређују децу у зонама сукоба у годишњем извештају који је поднела канцеларија генералног секретара Антонија Гутереша, а који документује кршења права деце у конфликтима.

Претходни извештаји укључивали су поглавља о израелско-палестинском сукобу, где је Израел био оптужен за тешка кршења права деце, пише "Тајмс ов Израел".

Међутим, Израел до сада није био укључен у анекс на крају извештаја "наведених страна које нису предузеле мере током извештајног периода за побољшање заштите деце".

"УН су се данас ставиле на црну листу историје када су се придружиле присталицама Хамасових убица. ИДФ је најморалнија армија на свету и ниједна обмањујућа одлука УН то неће променити", поручио је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Додао је да је Гутереш "једини који се данас налази на црној листи", будући да његове одлуке "награђују терористе, подстичући их да користе децу за терористичке акте".

Нетанјаху тврди да ће Хамас искористити ову одлуку УН, а да ће израелски рат у Гази бити продужен.

image