Бела кућа прети стратешким нуклеарним оружјем: Озбиљно схватамо Путинове речи

Отворени смо за могуће руске предлоге да се о стратешкој стабилности разговара на нивоу лидера две земље, рекао је виши помоћник Беле куће за националну безбедност за РИА Новости

Сједињене Америчке Државе ће можда у наредним годинама морати да повећају број распоређеног стратешког нуклеарног оружја ради одвраћања повећаних претњи противничких земаља да би се заштитио амерички народ и земље савезници, изјавио је виши помоћник Беле куће за националну безбедност Пранај Вади.

Вади је рекао пред америчком Асоцијацијом за контролу наоружања да САД остају "привржене међународној контроли наоружања" и неширењу нуклеарног оружја, пренео је Ројтерс.

Вади је напоменуо да је Русија одбила да разговара о новом споразуму који би требало да замени Нови СТАРТ из 2010. године, који ограничава распоређивање стратешког нуклеарног оружја и чије важење истиче 2026. године.

Вади је истакао и да је Кина одбила разговоре о свом проширењу нуклеарног арсенала.

Званичник Беле куће рекао је за РИА Новости да САД користе све дипломатске могућности да позову Русију да настави преговоре о Споразуму о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ).

Вади је рекао да САД не искључују преговоре са Руском Федерацијом о контроли наоружања и стратешкој стабилности пре краја сукоба у Украјини, укључујући и на нивоу лидера, али чекају конкретне предлоге Москве, одговарајући на питање РИА Новости.

"Не могу да одговорим на то питање без конкретног предлога", рекао је он руској агенцији на питање да ли су преговори, укључујући и на нивоу лидера, могући пре краја украјинског сукоба.

Руски председник Владимир Путин рекао је данас у Санкт Петербургу да Русија "не звецка нуклеарним оружјем", као и да полази од чињенице да неће доћи до нуклеарног рата.

Коментаришући те његове речи за руску агенцију, Вади је навео да се администрација председника САД нада да ће шеф руске државе наставити да се придржава свог става по овом питању.

"САД су озбиљно схватиле речи руског председника Владимира Путина о недопустивости употребе нуклеарног оружја", додао је он.

Прошле године, Русија је формално суспендовала своје учешће у Новом СТАРТ-у, позивајући се на непријатељску америчку политику, али је обећала да ће поштовати своје кључне услове који постављају ограничење на нуклеарно оружје и системе испоруке.

Москва је оптужила САД да намерно поткопавају систем споразума о контроли и смањењу стратешког наоружања из совјетске ере. 

Такође, из Москве су више пута упозоравали да Вашингтон држи део нуклеарног наоружања у ненуклеарним земљама НАТО-а, попут Белгије, која се обавезала да ће Кијеву дати неке од авиона.