Свет

Амерички потпуковник у пензији: Моментално повући дозволу за нападе по руској територији

Ризиковати нуклеарни сукоб са Русијом је врхунац глупости, каже Данијел Дејвис
Амерички потпуковник у пензији: Моментално повући дозволу за нападе по руској територијиGetty © Historical / Contributor

Председник САД Џозеф Бајден требало би одмах опозове дозволу коју је дао украјинским оружаним снагама да могу да нападају руску територију западним оружјем, наводи се у чланку потпуковника америчке војске у пензији Данијела Дејвиса за "Нешнел инчрест".

"Сједињене Државе ништа неће добити, а много ће изгубити проширивањем списка дозвољених мета за наше оружје и муницију у Украјини. Ризиковати нуклеарном ескалацијом је у највећој мери глупо. Бајденово прошлонедељно одобрење мора бити моментално укинуто пре него што дође до штете", тврди Дејвис. 

Према његовим речима, најразумнији развој догађаја претпостављао би мировне преговоре.

Председник Русије Владимир Путин рекао је на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу да би Москва могла асиметрично да одговори на снабдевање Украјине далекометним наоружањем, о чему се говори на Западу. Путин је упозорио да ће Русија размотрити слање свог наоружања у оне регионе из којих се могу вршити удари по кључним тачкама оних држава које Кијеву дају ракете дугог домета.

image