Свет

Преживљавање је скупо: Једна цигарета у Гази кошта 20 долара, цене хране дивљају

Цене основних намирница вртоглаво су скочиле после затварања прелаза са Египтом
Преживљавање је скупо: Једна цигарета у Гази кошта 20 долара, цене хране дивљајуGetty © Abid Katib / Staff

Цене основних добара у Појасу Газе скочиле су након што је затварање граничног прелаза са Египтом погоршало ситуацију, због чега су избегле палестинске породице приморане да продају накит и другу имовину како би купили храну.

Поврће, смрзнуто месо, лекови, бензин и гориво за кување поскупели су на најмање три пута у односу на предратни ниво. Нека роба сада кошта десетине пута више него пре него израелске офанзиве, наводи "Фајненшел тајмс" позивајући се на цене које је прикупио током протекле недеље са неколико пијаца које још увек раде у јужној Гази.

Килограм смрзнутих пилећих батака, доступних само једном или два пута недељно, кошта 20 долара, што је више од 10 пута скупње него пре рата.

Гас за кување, када је доступан, кошта 35 долара по килограму – пре офанзиве коштао је 1,60 долара; аутомобилске батерије, које се користе за пуњење телефона и електричних лампи, продају се за више од 500 долара по комаду; а литар бензина, када је доступан, продаје се за 22 долара.

Соларни панели се могу купити само на црном тржишту. Дуван за једно пуњење луле кошта 50 долара или 2.500 долара за килограм, док је једна цигарета раније ове године коштала 140 долара, а сада око 20.

То су погубне цене чак и за малобројне који то могу да приуште. Приход по глави становника у Гази пре рата, када је скоро половина становништва била незапослена због израелске блокаде, износио је око 1.200 долара годишње, према подацима Светске банке.

До фебруара је 90 одсто становника Газе било незапослено, према проценама палестинског централног бироа за статистику, пошто је БДП енклаве пао за више од 80 одсто.

Сукоб, присилно расељавање и незапосленост исцрпили су уштеђевину чак и становника Газе средње класе, и већина преживљава захваљујући оскудној хуманитарној помоћи. Оно мало функционалних банкомата има дводневне редове.

Неке породице су принуђене да оставе своја идентификациона документа као осигурање у продавницама јер су остали без готовине, "доводећи сопствену безбедност и будућност у опасност јер су им те личне карте потребне да би се регистровали за помоћ у будућности", саопштиле су УН овог месеца .

"Преживљавање је тако скупо", каже 52-годишњи Ахмед који је са породицом побегао са севера Појаса Газе, где му је израелска војска уништила кућу.

image