Свет

Дејвид Камерон жртва шаљивџијa: Мислио да разговара са бившим украјинским председником

Министар спољних послова у једном тренутку је посумњао да разговара са Порошенком
Дејвид Камерон жртва шаљивџијa: Мислио да разговара са бившим украјинским председникомGetty © Leon Neal / Staff

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон постао је жртва превараната након што је разговарао са неким ко се претварао да је бивши украјински председник Петро Порошенко, саопштено је из Форин офиса.

Телефонски разговор је уследио након што је Камерон разменио текстуалне поруке са човеком који је тврдио да је Порошенко, (украјински председник од 2014. до 2019. године), наводи се у саопштењу Форин офиса.

Током разговора, конзервативни политичар је постао сумњичав и на крају је престао да одговара на питања свог саговорника, наводи се у саопштењу.

"Иако се јасно чинило да је видео позив био са господином Порошенком, након разговора министар спољних послова је постао сумњичав. Затражени су контакт подаци других и, с обзиром на његову забринутост, министар спољних послова је престао да одговара", наводи се у саопштењу.

Британска влада је саопштила да је изашла у јавност јер се плаши да би видео могао да се користи у будућности и да подигне свест о овом ризику. Наводе и да је истрага потврдила да су поруке и видео позив били превара.

Камерон је последњи у низу политичара који су разговарали са лажним званичницима. Британска влада је 2022. оптужила Москву да стоји иза лажних позива. Руски пранкери Вован и Лексус редовно таргетирају западне политичаре, али увек то и открију јавности.

image