Свет

Северна Кореја поново послала балоне са смећем у Јужну Кореју

Севернокорејска група пребеглих саопштила је да је на север послала 10 великих балона са око 200.000 летака у којима се критикује лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун
Северна Кореја поново послала балоне са смећем у Јужну Кореју© Tanjug/Hong Ki-won/Yonhap via AP

Северна Кореја поново је данас послала балоне за које се верује да носе смеће у Јужну Кореју, након што је група пребеглих Севернокорејаца послала балоне са пропагандним материјалом у Северну Кореју.

Војска Јужне Кореје саветовала је грађанима да не дирају предмете и да их пријаве војним или полицијским властима, преноси Јонхап.

Раније данас, група људи који су из Северне Кореје пребегли у Јужну Кореју послала је још пропагандних летака на север, иако је Пјонјгјанг на такве акције недавно одговорио слањем балона са смећем преко границе.

Севернокорејска група пребеглих саопштила је да је на север послала 10 великих балона са око 200.000 летака у којима се критикује лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун.

Поред тога, послате су УСБ меморије са говором председника Јужне Кореје Јун Сук Јула који је одржао 1. марта, на Дан покрета за независност, као и поруке америчких конгресмена намењених севернокорејском народу.

Влада у Сеулу је потврдила да су балони прешли на територију Северне Кореје.

Северна Кореја је прошле недеље послала скоро 1.000 балона са смећем у Јужну Кореју због, како је саопштено, кампање јужнокорејских активиста који шаљу балоне са пропагандним материјалом у којем се критикују севернокорејске власти.

Јужна Кореја је након тога најавила да ће предузети важне кораке одмазде против Северне Кореје која лансира балоне са смећем преко границе. Неколико сати након тог упозорења, Северна Кореја је саопштила да ће привремено обуставити слање балона у Јужну Кореју.

Јужнокорејски председнички Савет за националну безбедност (НСЦ) одлучио је да суспендује војни споразум са Пјонгјангом из 2018. године док се не обнови међусобно поверење, као одговор на масовно слање балона са смећем из Северне Кореје.

У априлу 2018. године, тадашњи јужнокорејски председник Мун Џае Ин и врховни лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састали су се у селу Панмунџом и потписали Панмунџомску декларацију, након чега је уследила заједничка декларација потписана у Пјонгјангу у септембру 2018. године.

Војни споразум, анекс заједничкој декларацији, потписан је 19. септембра 2018. године, како би се зауставила сва непријатељска војна дејства и успоставиле тампон зоне преко границе на земљи, на мору и у ваздуху.

image