Свет

Завршни дан избора за Европски парламент: Скреће ли ЕП удесно?

Избори ће одредити како ће се Европска унија, са 450 милиона грађана, суочити с актуелним изазовима, укључујући однос с Русијом
Завршни дан избора за Европски парламент: Скреће ли ЕП удесно?Getty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Бирачи у 21 земљи ЕУ, укључујући Француску и Немачку, закључују четвородневне изборе за Европски парламент, за које се очекује да ће будућу политику померити удесно и повећати број евроскептичних националиста.

Избори ће одредити како ће се Европска унија, са 450 милиона грађана, суочити с актуелним изазовима, укључујући однос с Русијом, повећано индустријско ривалство Кине и САД, климатске промене и имиграцију, наводи Ројтерс.

Избори су почели у четвртак у Холандији, у другим земљама у петак и суботу, али ће већина гласова у ЕУ бити дата у недељу, при чему ће бирачка места отворити Француска, Немачка, Пољска и Шпанија, док је други дан гласања у Италији.

Европски парламент је саопштио да ће објавити излазну анкету широм ЕУ око 20.30, а затим први привремени резултат након 23 часа.

Истраживања јавног мњења предвиђају да ће проевропски либерали и зелени изгубити места у ЕП.

Многи гласачи бију битку с кризом трошкова живота, забринути су за миграције и цену зелене транзиције и узнемирени су растућим геополитичким тензијама, укључујући рат у Украјини, што користе десничарске странке јер нуде алтернативу, истиче Ројтерс.

Британска агенција додаје да ће Европски зелени бити међу великим губитницима, док ће француско Национално окупљање Марин ле Пен добити више гласова од центристичког Препорода председника Француске Емануела Макрона.

image