У Бугарској се одржавају парламентарни избори: Шести за три године

На парламентарним изборима учествоваће 32 политичке листе – 20 партија, један независни кандидат и 11 коалиција, које ће се борити за 240 мандата у бугарском парламенту

У Бугарској се данас одржавају парламентарни избори, шести за три године, а бирачи ће гласати и за посланике у Европском парламенту.

Бирачка места отворена су у 7 сати ујутро по локалном времену, а затварају се у 20 сати.

На парламентарним изборима учествоваће 32 политичке листе – 20 партија, један независни кандидат и 11 коалиција, које ће се борити за 240 мандата у бугарском парламенту.

Последња истраживања јавног мњења показују да ни овог пута ниједна странка неће освојити већину, пише Радио Слободна Европа.

Излазне анкете очекују се одмах након затварања биралишта. Први прелиминарни резултати очекују се око поноћи.

Такође, у овој земљи се данас одржавају и избори за Европски парламент.

Право гласа на изборима за парламент има 6.593.275 бирача, а за посланике у Европском парламенту 6.138.050, преноси Танјуг.

На парламентарним изборима, највеће шансе за победу на изборима имају бивши премијер Бојко Борисов и његова партија ГЕРБ која би, према анкетама, могла да освоји око 25 одсто гласова, што је 10 одсто више од коалиције "Настављамо са променама/Демократска Бугарска" (ПП/ДБ) Кирила Петкова и Христа Иванова.

Очекује се да ће излазност бирача на ванредним изборима за Народну скупштину бити око 40 одсто.