Свет

Страхује да не изгуби на изборима: Бајден блокира улазак Украјине у НАТО

Ово је био ударац за украјинске званичнике који ће морати да се задовоље низом "безбедносних гаранција"
Страхује да не изгуби на изборима: Бајден блокира улазак Украјине у НАТОGetty © Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Чини се да је председник САД Џозеф Бајден ставио тачку на пут Кијева ка чланству у НАТО-у, чему у прилог иде и његов недавни интервју магазину "Тајм" где је рекао да није спреман да подржи улазак Украјине у Северноатлантску алијансу, пошто је, "био сведок значајне корупције" у тој земљи када ју је подсетио док је био на месту потпредседника Америке, констатује "Бизнис инсајдер".

"Бајден покушава да увери америчку јавност да Сједињене Државе нису увучене дубље у украјински сукоб како не би умањио своје шансе за реизбор (на позицији лидера САД)", сугерише аналитичар Лео Литра из Европског савета за међународне односе, те додаје да "нико у НАТО-у, а посебно у Сједињеним Државама, не жели да тестира члан 5 Алијансе", позивајући се на клаузулу која подржава принцип колективне одбране и која би приморала западне савезнике да пошаљу своје оружане снаге у одбрану Украјина.

"Ово је био ударац за украјинске званичнике, који су доследно инсистирали на уласку у НАТО након завршетка рата", наводи публикација.

Кијев, дакле, мора да се задовољи низом "безбедносних гаранција", које немају велику тежину без обећања чланства у војном блоку, упозоравају стручњаци.

Украјина и неке земље западног војног блока виде ове споразуме као "инструменте за припрему земље за будуће чланство у НАТО-у", међутим, према Литриним речима, "постоји општи утисак, посебно у Сједињеним Државама и Немачкој, да ће Русија улазак Украјине у НАТО схватити као погоршање ситуације".

image