Страхује да не изгуби на изборима: Бајден блокира улазак Украјине у НАТО

Ово је био ударац за украјинске званичнике који ће морати да се задовоље низом "безбедносних гаранција"

Чини се да је председник САД Џозеф Бајден ставио тачку на пут Кијева ка чланству у НАТО-у, чему у прилог иде и његов недавни интервју магазину "Тајм" где је рекао да није спреман да подржи улазак Украјине у Северноатлантску алијансу, пошто је, "био сведок значајне корупције" у тој земљи када ју је подсетио док је био на месту потпредседника Америке, констатује "Бизнис инсајдер".

"Бајден покушава да увери америчку јавност да Сједињене Државе нису увучене дубље у украјински сукоб како не би умањио своје шансе за реизбор (на позицији лидера САД)", сугерише аналитичар Лео Литра из Европског савета за међународне односе, те додаје да "нико у НАТО-у, а посебно у Сједињеним Државама, не жели да тестира члан 5 Алијансе", позивајући се на клаузулу која подржава принцип колективне одбране и која би приморала западне савезнике да пошаљу своје оружане снаге у одбрану Украјина.

"Ово је био ударац за украјинске званичнике, који су доследно инсистирали на уласку у НАТО након завршетка рата", наводи публикација.

Кијев, дакле, мора да се задовољи низом "безбедносних гаранција", које немају велику тежину без обећања чланства у војном блоку, упозоравају стручњаци.

Украјина и неке земље западног војног блока виде ове споразуме као "инструменте за припрему земље за будуће чланство у НАТО-у", међутим, према Литриним речима, "постоји општи утисак, посебно у Сједињеним Државама и Немачкој, да ће Русија улазак Украјине у НАТО схватити као погоршање ситуације".