Свет

Избори за ЕП: У Хрватској мала излазност – у Мађарској изашло највише бирача

На изборима за нови састав Европског парламента могућност да учествује има и око 100.000 грађана Србије који имају двојна држављанства Мађарске или Хрватске
Избори за ЕП: У Хрватској мала излазност – у Мађарској изашло највише бирача© Tanjug/AP/Sebastian Gollnow

Први подаци о излазности на изборима за Европски парламент у земљама у којима се данас гласа, показују различит одзив бирача до 11 сати – од седам одсто у Хрватској, до 22 одсто у Мађарској.

До 11.30 у Хрватској је гласало је 7,69 одсто бирача, што је за више од два одсто мање него на изборима 2019. године, када је излазност била 9,93 посто.

Нешто више од 3,7 милиона бирача у Хрватској бира 12 хрватских посланика који ће их идућих пет година представљати у Европском парламенту.

Први резултати биће објављени у 23 сата.

У Словенији је до 11 сати забележена излазност од 11,88 одсто, што је три процентна поена више него пре пет година, показују подаци Националне изборне комисије, преноси СТА.

Словенци бирају девет посланика за ЕП, а биралишта се затварају у 19 сати.

У Бугарској је, према подацима изборне комисије, излазност до 11 сати на гласању за национални и европски парламент била је око 8,5 одсто, преноси Ројтерс.

У Мађарској је забележена знатно већа излазност. До 11 сати на биралишта је изашло 22,89 одсто, односно скоро два милиона гласача. То је знатно више него 2019. године, када је одзив бирача до 11 сати био око 17 одсто.

У Грчкој је до 11.30 гласао 1.260.931 бирач, односно 13,1 одсто уписаних, преносе грчки медији.

У Румунији је до 13 сати гласало 21,93 одсто бирача с правом гласа на изборима за Европски парламент.

У Француској је до поднева гласало 19,81 одсто бирача с правом гласа, пренео је Танјуг

Сто хиљада грађана Србије са правом гласа на мађарским и хрватским изборима за ЕП

На изборима за нови састав Европског парламента могућност да учествује има и око 100.000 грађана Србије који имају двојна држављанства Мађарске или Хрватске.

Око 67.000 Мађара који живе у Србији уписано је у регистар бирача за ЕУ изборе у Мађарској и они се изјашњавају путем поште.

Протекле недеље им је достављен изборни материјал на кућне адресе, а бирачке кутије су постављене у амбасади Мађарске у Београду и Генералном конзулату у Суботици, где се може гласати до вечерас до 19 часова.

Национална изборна канцеларија Мађарске до 7. јуна је примила 33.209 валидних гласачких листића из Србије што је 49,79 одсто од регистрованих бирача из наше земље.

У Европски парламент Мађарска шаље 21 посланика, а грађани се изјашњавају о 11 понуђених листа са 313 кандидата.

Хрватска бира 12 европосланика, а кандидовано је 25 листа са око 300 кандидата, преноси РТС.

О њима ће данас моћи да се изјасни и око 38.000 грађана Србије који имају и држављанство Хрватске.

У конзуларном одељењу амбасаде Хрватске у Београду право има 20.367 бирача, а у Генералном конзулату Хрватске у Суботици може да гласа 17.937 грађана са двојним држављанством.

На оба места гласање траје до 19 часова.

Изборни цензус за освајање мандата у Мађарској и Хрватској је пет процената по листи.

Фон дер Лајенова гласала у Немачкој

Актуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, која се кандидовала за други мандат, гласала је данас у Немачкој на изборима за Европски парламент.

"Покажимо снагу наше демократије. Учинимо Европу, наш заједнички дом, јачом него икад", навела је Фон дер Лајенова на свом налогу на друштвеној мрежи Икс, преноси Танјуг.

Фон дер Лајенова је водећи кандидат Европске народне партије (ЕПП) десног центра за председника Европске комисије, што значи да бирачи на изборима за Европски парламент не могу да гласају за њу директно, али ће индиректно утицати на то да ли ће она бити изабрана за други мандат.

Уколико ЕПП освоји највише гласова на изборима, као што се очекује, ова странка моћи ће да предложи Фон дер Лајенову за нови мандат.

image