Почела изборна кампања у Ирану: У трци шест кандидата за новог председника државе

Председник Ирана се бира сваке четири године, а услов за кандидатуру је да је у питању држављанин Ирана узраста од 40 до 75 године, који има барем звањем магистра, који никада није осуђиван и који је побожан и припада званичној религији

Изборни комитет Ирана саопштио је данас да је у тој земљи отпочела изборна кампања.

За новог председника земље разматра се шест кандидата, јављају "РИА Новости".

Према писању ТАСС-а, међу њима су и председник парламента Мохамад Багер Галибаф, градоначелник Техерана Алиреза Закани и представник духовног лидера Ирана у Савету безбедности Ирана Саид Џалили.

Подсетимо, 19. маја у хеликоптерској несрећи погинуо је председник Ирана Ебрахим Раиси, заједно са министром спољних послова Хосеином Амиром Абдолахијаном и другим званичницима. 

Дужност председника Ирана од тог тренутка до предстојећих избора врши први заменик Раисија, Михамад Мохбер. 

Титула председника је, иначе, друга по реду најзначајнија у Ирану, одмах после титуле врховног духовног лидера, који се, након што буде изабран, налази на тој функцији доживотно.

Председник Ирана се бира сваке четири године, а услов за кандидатуру је да је у питању држављанин Ирана узраста од 40 до 75 године, који има барем звањем магистра, који никада није осуђиван и који је побожан и припада званичној религији Ирана. Такође, да би неко постао кандидат за председника он мора да има бар четири године искуства на руководећим позицијама. 

Кандидате прво проверава МУП земље, затим ирански Посматрачки савет (нешто попут уставног суда и горњег дома парламента), а списак кандидата потом процењује и врховни духовни вођа Ирана, који има право да, без објашњења, поништи било коју кандидатуру. 

Након тога објављује се званичан списак кандидата. 

За победу је потребно да један од кандидата освоји 50 одсто гласова на изборима плус још један глас од укупног броја оних који су гласали.