Свет

Власти у Гази: Израел током акције спасавања четири таоца убио стотине Палестинаца

Председник Палестинске самоуправе осудио је операцију као "крвави масакр", а шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ назвао је "ужасним" сцене из избегличког кампа Нусеират
Власти у Гази: Израел током акције спасавања четири таоца убио стотине Палестинаца© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Израелске снаге убиле су више од 200 Палестинаца у нападу са мора, копна и из ваздуха током којег је спасено четири таоца Хамаса из Нусеирата у централној Гази, тврде власти у енклави.

Док су израелски авиони у суботу ујутро покренули ваздушне нападе на избеглички камп Нусеират, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су у кратком саопштењу објавиле да циљају на "терористичку инфраструктуру" у тој области. Неколико часова касније, ИДФ је саопштио да је тим командоса спасио четири таоца из заробљеништва Хамаса у Нусеирату, уз интензивну паљбу на улазу и изласку из кампа.

Убрзо по повратку талаца у Израел, појавили су се бројни извештаји о великим палестинским жртвама. 

Министарство здравља у Појасу Газе саопштило је да је "велики број" рањеника, већином жена и деце, стигао у болницу мученика Ал Акса убрзо након израелске операције.

Видео-снимци објављени на друштвеним мрежама показују мртва тела дуж улица Нусеирата, од којих су многима недостајали удови. Међу погинулима се могло видети и неколико деце.

Касније у суботу, Канцеларија за медије Владе Газе саопштила је да је 210 људи убијено у нападу ИДФ на Нусеират и околину. Нејасно је колико је бораца Хамаса међу жртвама, пошто та организација не наводи своје жртве посебно.

Један израелски специјалац за борбу против тероризма смртно је рањен у операцији спасавања и преминуо је убрзо након што се тим вратио у Израел, саопштила је израелска полиција.

Председник Палестинске управе Махмуд Абас осудио је напад на Нусеират као "крвави масакр" и позвао на хитан састанак Савета безбедности УН. Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ описао је сцене из кампа као "ужасне" и позвао Израел да прихвати план о прекиду ватре који је прошле недеље предложио амерички председник Џозеф Бајден.

Хамас је заробио око 250 талаца током напада на Израел 7. октобра. Отприлике половина је размењена за палестинске затворенике током једнонедељног примирја у новембру, а седам су спасиле израелске снаге.

Хамас и даље држи око 120 талаца, рекао је новинарима у суботу портпарол ИДФ Даниел Хагари.

За осам месеци откако је Израел објавио рат Хамасу, израелске снаге су убиле више од 36.800 Палестинаца и раниле скоро 84.000, према најновијим подацима Министарства здравља у Гази.

image