Свет

Енергетска криза: Кијев забранио државним институцијама коришћење клима уређаја

Забрана је покушај да се избегну масовна искључења струје услед оштећења енергетске инфраструктуре
Енергетска криза: Кијев забранио државним институцијама коришћење клима уређајаGetty © Schon

Украјинске власти наредиле су свим државним институцијама да престану да користе клима-уређаје и искључе спољашњу расвету како би смањили притисак на енергетску мрежу оштећену у руским ваздушним ударима.

Како је навео премијер Денис Шмигал, мера ће бити на снази током целог лета и требало би да помогне да се смање масовна искључења струје која Украјину муче месецима.

"Ситуација у енергетском сектору је компликована. Радимо на обнављању онога што се може брзо обновити... али морамо да смањимо потрошњу, почевши од себе", навео је Шмигал.

"Масовни нестанци струје у већини градова и региона повезани су са чињеницом да температура расте, уз коришћење клима-уређаја – у Кијеву је то 350 мегавата, половина укупне потрошње... То ће нам значајно уштедети струју", додао је он.

Премијер је позвао локалне самоуправе, институције и предузећа да ограниче употребу клима уређаја "где год је то могуће", и апеловао на локалне власти да поставе "разумна ограничења" уличне расвете, саобраћајних знакова и рекламних банера.

Москва је почела да гађа украјинску енергетску инфраструктуру у октобру 2022, након бомбардовања руског Кримског моста. Напади су настављени у марту ове године, а руско Министарство одбране је објаснило да је то одговор на украјинске нападе на складишта нафте и рафинерије у Русији. Москва је више пута наглашавала да њени удари на Украјину нису усмерени на цивиле.

Процене о штети коју су претрпели енергетски објекти Украјине се разликују. Раније ове недеље, Шмигал је саопштио да је Украјина до сада изгубила отприлике 9,2 гигавата капацитета за производњу електричне енергије, при чему ће вероватно бити потребне године да се поправи штета. Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба раније је рекао да су руски удари оштетили половину електричне мреже, док је бивши министар инфраструктуре Алексеј Кучеренко крајем маја тврдио да је уништено чак 90 одсто капацитета за производњу електричне енергије.

image