Свет

Поруке светлости и наде: Сеул наставља пропагандни програм након нове туре балона са смећем

Сеул је најавио да ће поставити звучнике на граници са Северном Корејом након што су открили још 330 балона на својој територији
Поруке светлости и наде: Сеул наставља пропагандни програм након нове туре балона са смећем© Tanjug/South Korea Joint Chiefs of Staff via AP

Јужна Кореја је најавила да ће поново покренути свој пропагандни програм за Север, након што је Пјонгјанг послао стотине балона пуних смећа преко границе.

"Данас ћемо поставити звучнике насупрот Северне Кореје и покренути емитовање", саопштила је канцеларија председника.

Северна Кореја је у суботу послала више од 300 балона напуњених смећем преко границе, саопштила је војска Сеула, а из кабинета председника кажу да их је то приморало да предузму "одговарајуће мере", преноси "Гардијан".

Како се наводи у саопштењу, "одговорност за ескалацију напетости између две Кореје у потпуности бити на Северу".

"Иако мере које предузимамо могу бити тешке за севернокорејски режим, оне ће севернокорејској војсци и грађанима пренети поруке светлости и наде", додаје се.

Последњих недеља, јужнокорејски активисти послали су на Север десетине балона са музиком, доларима и пропагандним материјалом против Ким Џонг Уна , што је разбеснело Пјонгјанг који је узвратио балонима са смећем, тоалет папиром, опушцима и фекалијама, подсећа "Политико".

Пјонгјанг је послао скоро хиљаду балона крајем маја и почетком јуна, пре него што је прекинуо кампању. Кампања је поново покренута овог викенда као одговор на акције Јужне Кореје.

image