Свет

"Велт": Немачка се противи француској иницијативи за слање НАТО инструктора у Украјину

Емануел Макрон хоће да формира коалицију западних држава спремних да пошаљу саветнике за обуку кијевских трупа на терену
"Велт": Немачка се противи француској иницијативи за слање НАТО инструктора у УкрајинуGetty © Sean Gallup

Берлин неће подржати предлог Француске да пошаље западне инструкторе у Украјину где би наводно обучавали кијевске снаге, преноси немачки лист "Велт", позивајући се на изворе.

Претходно су медији известили да је француски председник Емануел Макрон покушао да формира коалицију за размештање западних специјалиста за обуку украјинске војске на терену. Макрон је то потврдио на конференцији за новинаре у петак, додавши да је неколико држава већ пристало да се придружи иницијативи.

Према информацијама до којих је дошао "Велт", начелник штаба француских одбрамбених снага, генерал Тјери Бурхар је по Макроновом налогу прошле недеље писао неким од својих НАТО колега, позвавши их да учествују у иницијативи. Писмо је наводно упућено САД и десетак европских земаља, укључујући Велику Британију, Пољску, Холандију, балтичке државе, Данску и Шведску.

Немачкој, међутим, није упућено никакво писмо, тврди "Велт", пошто је током недавних преговора у Бриселу Берлин јасно ставио до знања да немачки војници неће учествовати у мисији на тлу Украјине.

Немачка влада је, заједно са италијанском и шпанском, изразила забринутост да би обука кијевских снага на лицу места могла да ескалира сукоб и увуче Запад у рат са Русијом, тврди лист.

САД су такође наводно одбациле идеју француског лидера да пошаље инструкторе у Кијев. Према извештају "Политика", амерички председник Џозеф Бајден изразио је забринутост да би НАТО трупе у Украјини, чак и у случају инструктора, могле да заврше на линији ватре.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби напоменуо је истог дана да је Бајден у више наврата наглашавао "да неће бити америчких чизама на терену у Украјини".

Москва већ дуго осуђује Запад због пружања војне помоћи Кијеву и упозорава да ће западно војно особље у Украјини бити легитимне мете за напад.

image