Свет

Бајден с Макроном постигао договор о употреби замрзнуте руске имовине за финансирање Украјине

Идеја да можемо да избегнемо умешаност у велике битке у Европи није реална, рекао је амерички председник
Бајден с Макроном постигао договор о употреби замрзнуте руске имовине за финансирање УкрајинеGetty © Drew Angerer

Амерички председник Џозеф Бајден објавио је данас да је постигао споразум са француским председником Емануелом Макроном о коришћењу профита од замрзнутих руских средстава за помоћ Украјини.

Бајден је то изјавио током посете гробљу америчких војника у месту Белоу у Француској, где је претходних дана био на обележавању 80. годишњице од савезничког искрцавања у Нормандији и државној посети Макрону, преноси Ројтерс.

"Идеја да можемо да избегнемо умешаност у велике битке у Европи није реална. Зато су толико важна савезништва која имамо", рекао је Бајден новинарима.

Он је подсетио да су САД помогле заустављање Немачке у Другом светском рату и напоменуо да се "Америка појави када је потребна".

Бајден је у среду допутовао у Француску, а у четвртак је одржао говор поводом 80. годишњице Дана Д, односно искрцавања савезника у Нормандији 1944. године.

Из Беле куће је у уторак потврђено да ће Бајден учествовати на самиту Г7 у Италији од 13. до 15. јуна и да ће разговарати са лидерима држава Г7 о коришћењу руских средстава за помоћ Украјини.

Од ескалације украјинског сукоба, земље чланице Европске уније и Г7 замрзле су око половину руских девизних резерви, у износу од око 300 милијарди евра, при чему се око 200 милијарди налази у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније која пружа финансијске услуге "Јуроклир".

Председник Русије Владимир Путин је крајем прошлог месеца потписао указ о процедури за надокнаду штете која је нанета Руској Федерацији и Централној банци деловањем Сједињених Држава.

Председник је одобрио коришћење америчке имовине у Русији, укључујући хартије од вредности, за надокнаду, а њих ће идентификовати правна комисија.

image