Свет

Министар израелског ратног кабинета поднео оставку, Нетанјаху остаје посвећен "потпуној победи"

Оставку је поднео и командант дивизије Газа Израелских одбранмених снага (ИДФ) генерал Ави Розенфелд, навевши да 7. октобра није успео "у својој животној мисији"
Министар израелског ратног кабинета поднео оставку, Нетанјаху остаје посвећен "потпуној победи"Getty © Amir Levy

Министар без портфеља Бени Ганц саопштио је да подноси оставку у ратном кабинету израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа током конференције за новинаре у недељу увече, преноси "Џерузалем пост".

Ганц је 18. маја најавио да ће његова странка напустити владу 8. јуна ако Нетанјаху не усвоји шест циљева, који укључују ослобођење талаца, уништење Хамаса и демилитаризацију Појаса Газе, проналажење алтернативне власти у палестинској енклави, повратак становника севера Израела у њихове домове до првог септембра, промовисање нормализације односа са Саудијском Арабијом, и усвајање нацрта о стандардизованој националној служби у којој сви Израелци служе земљи, пише лист.

Ганц је требало да се обрати грађанима Израела 8. јуна по питању своје одлуке, али је обраћање одложио након вести о спасавању четири таоца из Појаса Газе.

Командант дивизије "Газа" поднео оставку

У међувремену, командант дивизије Газа Израелских одбрамбених снага (ИДФ) генерал Ави Розенфелд, саопштио је да подноси оставку због грешака које су довеле до напада Хамаса на израелску територију 7. октобра.

У писму команданту Јужне команде и начелнику Генералштаба ИДФ, Розенфелд је навео да 7. октобра није успео "у својој животној мисији" да заштити заједнице на пограничним подручјима са Појасом Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Розенфелд је тек други високи официр ИДФ који је поднео оставку због напада 7. октобра, након што је начелник Управе војно-обавештајне службе објавио да даје оставку у априлу.

Нетанјаху остаје посвећен "потпуној победи" над Хамасом

Док му сарадници подносе оставке, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху наводи да остаје посвећен циљу "потпуне победе" над Хамасом у Гази, али и да "разним средствима" планира да врати 116 преосталих талаца које држи та група.

"Посвећени смо потпуној победи. Не желимо и не можемо да напустимо арену, не само због невероватних момака који су убијени, већ и јер је то будућност наше земље, немамо избора", рекао је Нетанјаху у обраћању Гвура форуму, организацији која се састоји од чланова породица погинулих војника у рату против Хамаса.

Нетанјаху је појаснио да је главна препрека у преговорима о ослобађању талаца са Хамасом ставка о прекиду рата без постизања циља "уништења Хамаса у највећој могућој мери".

"Нисам спреман на то, то је јасно", напоменуо је Нетанијаху.

Он је додао и да је посвећен враћању талаца које држи Хамас "разним средствима", али да не жели да залази у детаље.

Власти у Појасу Газе тврде да су израелске снаге убиле више од 200 Палестинаца у војној операцији током које је из Нусеирата, у централној гази, ослобођено четири таоца.

За осам месеци откако је Израел објавио рат Хамасу, израелске снаге су убиле више од 36.800 Палестинаца и раниле скоро 84.000, према најновијим подацима Министарства здравља у Гази.

image