Француски политичари реаговали на потез Макрона: Од пресецања Гордијевог чвора до руског рулета

Водећи француски политичари реаговали на потез председника државе Емануела Макрона, који је најавио да ће распустити скупштину и расписати парламентарне изборе касније овога месеца

Потез француског председника Емануела Макрона, који је распустио скупштину и најавио да ће расписати парламентарне изборе касније овога месеца, након што га је на изборима за Европски парламент (ЕП) победила крајње десничарска странка Марин Ле Пен, изазвао је реакције водећих француских политичара.

Ле Пенова је рекла да само може да поздрави ту одлуку. Она је истакла да је Национално окупљање спремно да преузме власт, уколико француски народ укаже поверење странци на предстојећим парламентарним изборима.

"Ми смо спремни да државу вратимо на ноге. Ми смо спремни да бранимо интересе француског народа, спремни смо да зауставимо масовне имиграције", навела је Ле Пенова, пренео је Ројтерс.

Она је истакла да ће приоритет Националног окупљања бити повећање стандарда француских грађана и реиндустријализација земље.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дерманен рекао је да је Макрон као храбар и скроман човек пресекао Гордијев чвор и да се окренуо ка бирачима да одлуче.

Дерманен је истакао да у демократији политичари морају да се окрену бирачима и апелују на њихову интелигенцију, а бирачи су, како је навео, интелигентни.

Главни кандидат Социјалистичке странке на изборима за ЕП Рафаел Глуксман оценио је да је Макрон попустио председнику Националног окупљања Жордану Бардели. Глуксман је рекао да је распуштање парламента и одржавање нових избора "веома опасна игра" са демократијом и институцијама. Глуксман је рекао да је изненађен поводом Макронових одлука. Глуксман је на платформи Икс позвао на окупљање пред изборе "социјалне, еколошке, демократске и проевропске" странке.

Главни кандидат француске крајње левице ЛФИ на изборима за ЕП Манон Обри рекла је да је Макрон признао свој пораз. Обри је истакла да се њена странка не плаши избора и да је спремна за кампању.

Висока званичница партије ЛР Валери Пекрес оценила је да распуштање парламента без давања времена за организовање кампање представља, како је навела, "играње руског рулета са судбином земље".