Орбан: Можемо да пошаљемо телеграм Бриселу – стоп миграцијама, стоп рату, стоп Сорошу

Према прелиминарним резултатима коалиција Фидеса и КДНП освојила је 44,17 одсто гласова, а опозициона странка Партија поштовања и слободе (ТИСЗА) 30,11 одсто гласова

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да су Мађари на изборима за Европски парламент (ЕП) показали да ће казнити оне који "у Бриселу раде против своје домовине" и да су "послали јасну поруку да желе мир".

Орбан је, на скупу своје странке Фидес и њених коалиционих партнера Демохришћанске народне странке (КДНП), на којем су праћени резултати јуче одржаних локалних избора у Мађарској и избора за ЕП, рекао да су победили и на једним и на другим изборима, преноси МТИ.

"Да сумирамо резултате избора за ЕП, можемо да пошаљемо телеграм Бриселу у којем пише стоп миграцијама, стоп роду, стоп рату, стоп Сорошу, стоп Бриселу", рекао је Орбан.

Додао је да су ови избори су ојачали мировну политику мађарске владе и истакао да ће "дуплирати своје напоре да држи Мађарску изван рата".

Орбан је навео да је излазност на изборима била 57 одсто, додајући да је "демократија жива и здрава".

На основу 83,57 одсто пребројаних гласова, на изборима за ЕП коалиција Фидеса и КДНП освојила је 44,17 одсто гласова, што је 11 мандата у ЕП, док је опозициона странка Партија поштовања и слободе (ТИСЗА) Петера Мађара освојила 7 мандата, односно 30,11 одсто гласова, преноси МТИ.

Два мандата освојила је коалиција странака Дијалог за Мађарску, Демократска коалиција (ДК), Мађарска социјалистичка партија и Мађарска зелена странка, са укупно 8,22 одсто гласова.

Покрет Наша домовина освојио је један мандат са 6,75 одсто освојених гласова.