Свет

Фон дер Лајен остаје на функцији?

Фон дер Лајен је нагласила да ће ЕПП изградити бастион против екстрема и са левице и деснице
Фон дер Лајен остаје на функцији?© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Актуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен биће на челу Европске уније још пет година, изјавио је у Бриселу лидер Европске народне партије (ЕПП) Манфред Вебер, након што је та странка десног центра освојила највише гласова на изборима за Европски парламент.

Он је нагласио да ЕПП жели демократску Европу и да "победник избора сада има право да именује председника ЕК", преноси "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Фон дер Лајен је нагласила да ће ЕПП изградити бастион против екстрема и са левице и деснице.

"Ниједна већина не може да се формира без ЕПП и заједно ћемо изградити бастион против екстрема са левице и деснице", рекла је Фон дер Лајен.

Она се обратила убрзо након затварања биралишта у Немачкој и прогласила победу своје Хришћанско-демократске уније (ЦДУ).

"Имали смо фантастичну кампању, били смо одлучни, били смо јединствени, успели смо и сада смо победили на европским изборима", рекла је она.

Према првим прелиминарним резултатима, у Немачкој је конзервативни савез Хришћанско-демократске уније и Хришћанско-социјалне уније освојио највећи број гласова на изборима за Европски парламент са освојених 29,5 одсто гласова, док је крајње десничарска партија Алтернатива за Немачку (АфД) завршила на другом месту са 16,5 одсто, што је за 5,5 одсто више у односу на ​​2019. годину.

СПД канцелара Олафа Шолца заузела је треће место са 14 одсто, а ако се резултат одржи, то ће бити историјски минимум за странку.

image