Свет

САД позвале чланице СБ УН да гласају за њихов нацрт резолуције о Гази

Гласање о резолуцији могло би да буде одржано већ данас
САД позвале чланице СБ УН да гласају за њихов нацрт резолуције о Гази© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Америка је позвала чланице Савета безбедности УН да гласају за нацрт резолуције који је доставила СБ, а којим се Хамас позива да прихвати предложени споразум о прекиду ватре

Израел је прихватио овај предлог и Савет безбедности има прилику да "позове Хамас да учини исто", наведено је у саопштењу Мисије САД при УН.

Додаје се да би то помогло у спасавању живота и заустављању патњи цивила у Гази, као и талаца и њихових породица.

"Чланови Савета не би требало да пропусте ову прилику и морају говорити једним гласом у подршци овом договору", наводи Мисија САД при УН.

Гласање о резолуцији могло би да буде одржано већ данас, објавио је "Глас Америке".

Предлог о прекиду ватре укључује прекид борбе, ослобађање неких талаца и палестинских затвореника у Израелу, допремање хуманитарне помоћи у Газу, повлачење израелске војске из насељених подручја у Гази и повратак палестинских цивила својим домовима.

"Глас Америке" наводи да нацртом резолуције САД покушавају да изврше додатни притисак на Хамас, док истовремено позивају ту организацију и Израел да у потпуности спроведу споразум о прекиду ватре "безусловно и без одлагања".

Амерички државни секретар Ентони Блинкен данас ће у Каиру разговарати са египатским председником Абдулом Фатахом ел Сисијем, а касније ће се у Израелу састати са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и министром одбране Јоавом Галантом, у настојању да буде постигнут прекид ватре у Гази.

Председник САД Џозеф Бајден изнео је 31. маја предлог о примирју у Појасу Газе, према којем би се прекид ватре одвијао у три фазе.

План који је изнео Бајден за сада су подржале су Велика Британија, Француска, Немачка, Јапан, Канада и Италија, док су Јордан, Саудијска Арабија, Катар, Египат и Уједињени Арапски Емирати позвали Израел и Хамас да план размотре "озбиљно и позитивно".

image