Свет

Савет старатеља одобрио листу учесника на ванредним председничким изборима у Ирану

Учешће на изборима забрањено је бившем председнику Махмуду Ахмадинеџаду и политичару Алију Лариџанију
Савет старатеља одобрио листу учесника на ванредним председничким изборима у ИрануGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

На ванредним председничким изборима у Ирану доминирају конзервативци, настављачи политике покојног председника Ебрахима Раисија, који је недавно погинуо у паду хеликоптера, са само једним кандидатом који заговара реформе, извештава "Блумберг".

Савет старатеља, који чини непарламентарно тело, састављено од припадника свештенства, одобрио је листу од шесторо кандидата за изборе који ће бити одржани 28. јуна.

Међу кандидатима су председник парламента и бивши официр Корпуса иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) Мохамед Багери, ранији учесник у нуклеарним преговорима Саид Џалили, градоначелник Техерана Алиреза Закани, бивши посланик у иранском парламенту Амир Хосеин Газизадех Хашеми, бивши министар правде и министар унутрашњих послова Мостармоди Масадиф, саопштила је иранска државна телевизија.

Избори у Ирану су расписани после смрти бившег председника Ирана Ебрахима Раисија, који је погинуо прошлог месеца у паду хеликоптера.

Како је навела државна новинска агенција ИРНА, очекује се да ће кандидати учествовати у укупно пет дебата на националној телевизији.

Избори се одржавају у време затегнутих односа Техерана са САД, због рата Израела и Хамаса у Гази.

Џалили и Закани су учествовали на претходним изборима 2021, када су се повукли, у знак подршке Раисију, док је Газизадех Хашеми заузео четврто место.

Учешће на изборима забрањено је бившем председнику Махмуду Ахмадинеџаду и политичару Алију Лариџанију.

Како наводи "Блумберг", Масуд Пезешкијан је једини "реформистички кандидат", а био је министар здравља од 2001. до 2005, у кабинету председника Мохамеда Хатамија.

Избори у Ирану одржавају се у време кризе на Блиском истоку, када Израел наставља офанзиву против Хамаса у Гази.

Иран се у априлу директно укључио у рат у Израелу, када је извршио ракетни напад, у знак одговора на израелски напад на ирански генерални конзулат у Дамаску у Сирији, при чему су убијена седморица високих иранских официра, међу којима и двојица виших генералних саветника.

Две недеље касније, Техеран је одговорио ракетним ударом на територију Израела, лансирајући неколико стотина дронова и пројектила, укључујући и хиперсоничне ракете "фатах".

image