Свет

Кина позива на одржавање праве мировне конференције о Украјини: Уз подршку и Москве и Кијева

Истиче се да предстојећа мировна конференција у Швајцарској не подразумева равноправно учешће Русије и фер сагледавање свих мировних иницијатива и актуелне реалности
Кина позива на одржавање праве мировне конференције о Украјини: Уз подршку и Москве и Кијева© Wang Zhao/Pool Photo via AP

Пекинг позива на мировну конференцију о украјинској кризи, коју ће признати и Москва и Кијев, изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји, говорећи на састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а у Нижњем Новгороду.

"Украјинска криза се наставља. Кина се залаже за благовремено сазивање праве мировне конференције, коју признају и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна и искрену дискусију о свим мировним плановима", рекао је шеф кинеске дипломатије.

Како је саопштено, раније су се шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и његов кинески колега Ванг Ји састали на маргинама састанка на Смоленском тргу.

Истакли су да предстојећа мировна конференција у Швајцарској не подразумева равноправно учешће Русије и фер сагледавање свих мировних иницијатива и актуелне реалности.

Ванг Јин је истакао да је Пекинг спреман да се заједно са Москвом суочи са спољним препрекама, као и да пружи подршку Москви у БРИКС.

"Кина је спремна да уложи све напоре како би пружила подршку председавању Русије у БРИКС и да заједно са Москвом јача стратешко партнерство у овој организацији, стимулише заједничко деловање у циљу јачања Глобалног југа, као и да још активније изражава подршку мултилатеризму", поручио је Ванг.

image