Свет

Шефови дипломатија БРИКС-а: Подршка реформи УН и СБ УН

Министри су потврдили и приврженост БРИКС-а принципима узајамног поштовања и разумевања, једнакости, солидарности, отворености, инклузивности и склоност консезусу
Шефови дипломатија БРИКС-а:  Подршка реформи УН и СБ УНwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Шефови дипломатија земаља чланица БРИКС-а усвојили су заједничку изјаву у којој су, између осталог, изразили подршку свеопштој реформи Уједињених нација (УН), укључујући и Савета безбедности са циљем да се претвори у демократичну и ефикасну међународну организацију.

Како се наводи, неопходно је да у Савет безбедности уђу представници земаља у развоју како би то тело могло адекватно да реагује на актуелне глобалне изазове и да подржи легитимне тежње тржишних економија Африке, Азије и Латинске Америке, укључујући земље БРИКС, са циљем да играју активнију улогу у међународној заједници.

Шефови дипломатија земаља БРИКС-а, који су се састали у Нижњем Новгороду такође су у заједничкој изјави подржали јачање стратешког партнерства њених чланица у три правца – политика и безбедност, економија и финансије, култура и хуманитарна размена.

Министри су потврдили и приврженост БРИКС-а принципима узајамног поштовања и разумевања, једнакости, солидарности, отворености, инклузивности и склоност консезусу.

Такође је изражена намера да се настави са развијањем сарадње у области енергетике, будући да је енергетска безбедност "најважнија основа економског развоја, социјалне стабилности, националне безбедности и благостања".

Пружена је подршка Русији и њеном председавању БРИКС-у током 2024. године, а договорено је и да ће наредни сусрет министара иностраних послова организације бити одржан у оквиру наредне Генералне скупштине УН коју ће организовати Бразил.

Поред тога, у заједничкој изјави изражена је и пуна подршка приоритетима Бразила као председавајућег Г20 и изражена је нада да ће 19. самит Групе 20 најразвијених земаља бити успешно организован.

image