Свет

Паника у редовима француске левице: Удружени на предстојећим изборима против Марин ле Пен

Француски левичарски блок сарађивао је и током избора 2022, али су се разишли због несугласице око руководства
Паника у редовима француске левице: Удружени на предстојећим изборима против Марин ле ПенGetty © National Assembly in Paris

Француске опозиционе левичарске странке обавезале су се да ће се удружити и предложити заједничке кандидате на предстојећим ванредним парламентарним изборима које је расписао председник Емануел Макрон пошто је његова странка Препород поражена од Националног окупљања Марин ле Пен на изборима за Европски парламент.

Француски социјалисти, зелени, комунисти и радикалнија странка Непокорена Француска позвали су у саопштењу на заједничку платформу која ће "представљати алтернативу Емануелу Макрону и борити се против расистичког пројекта крајње деснице", преноси Ројтерс.

Такође, странке ће подржати заједничке кандидате у сваком изборном округу од првог круга гласања 30. јуна.

Левичарски блок је сарађивао и током претходне кампање за парламентарне изборе 2022. пре него што су несугласице око руководства, али и политичке разлике, укључујући и рат у Гази, довеле до разлаза.

Макрон је у недељу, 9. јуна, након објављивања прелиминарних резултата за посланике ЕП, саопштио да распушта владу Француске и најавио парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул.

На изборима за ЕП, Макронова странка Препород освојила је 14,56 одсто гласова, чиме је добила 13 мандата, док је странка Ле Пенове освојила 30 мандата са 31,47 одсто гласова.

У првом истраживању јавног мњења, како наводи британска агенција, предвиђа се да ће Национално окупљање освојити највише гласова, али без могућности да обезбеди већину у парламенту.  

image