САД укинуле забрану испоруке оружја неонацистичком "Азову"

Стејт департмент није нашао "никакве доказе" да злогласни батаљон крши људска права, тако да ће имати приступ истој војној помоћи Сједињених Држава као и све друге јединице Оружаних снага Украјине

Стејт департмент је дозволио испоруку америчког оружја украјинској бригади "Азов", чији припадници отворено заступају ултранационалистичке и неонацистичке ставове. 

"Након темељног прегледа, украјинска 12. бригада специјалних снага 'Азов' прошла је проверу коју је спровео Стејт департмент САД", наводи се у саопштењу које је пренео "Вашингтон пост", позивајући се на закон који забрањује војну помоћ јединицама које су умешане у кршење људских права.

Амерички конгрес је "Азову" забранио коришћење америчког оружја 2018. након што су САД утврдиле да неки од оснивача батаљона имају "расистичке, ксенофобичне и ултранационалистичке ставове", а званичници Уједињених нација за људска права оптужили су ту групу за кршење хуманитарног права.

На основу резултата нове ревизије, Стејт департмент није нашао "никакве доказе" о таквим кршењима – будући да је батаљон из 2014. године "структурно другачији" од садашње истоимене бригаде, прошла ограничења више не важе, тако да ће јединица имати приступ истој војној помоћи САД као и све друге јединице Оружаних снага Украјине. 

Украјински званичници третирали су укидање забране као "главни приоритет" током својих лобистичких напора, додаје "Пост".

"Азов" је основан као добровољачки батаљон 2014. године и учествовао је у рату на подручју Доњецке и Луганске Народне Републике а након пуча у Кијеву који је подржавао Запад. Главни борци јединице били су активни и бивши чланови ултранационалистичких и неонацистичких група, као и екстремно десничарски фудбалски хулигани.