Чиста катастрофа: Шеф немачке берзе критиковао економску политику Шолца

Земља назадује због канцеларовог "недостатка вођства", каже извршни директор Немачке берзе

Немачка је на путу да постане "земља у развоју", тврди шеф националне берзе, окривљујући "недостатак лидерства" канцелара Олафа Шолца за економске проблеме земље.

Извршни директор Немачке берзе Теодор Вајмер оптужио је владајућу коалицију у земљи да "тера" међународне инвеститоре из земље, преноси "Телеграф".

"Не желим да вам кварим вече, али једно је јасно: наша репутација у свету никада није била тако лоша", рекао је Вајмер у обраћању баварској пословној групи. Вајмер је говор одржао у априлу, али је постао виралан када га су га учесници скупа поделили по мрежама.

Вајмер је критиковао Шолцовог заменика, министра економије Роберта Хабека, са којим је, како је рекао, одржао 18 састанака, назвавши га "чистом катастрофом".

Према његовим речима, немачке компаније су толико потцењене да је земља постала "продавница смећа".

Вајмер је такође осудио владу због "уништавања" виталне ауто индустрије у земљи, указујући на планирано повлачење аутомобила на бензин и дизел.

На питање Јурија Кофнера из странке Алтернатива за Немачку (АфД), који је присуствовао догађају, да ли успон деснице утиче на пословно поверење, Вајмер је одговорио: "То што постоје десничарски популисти није проблем за нас професионалце у овом тренутку."

Немачку владајућу коалицију претрпела је озбиљан пораз на гласању за Европски парламент.

Шолцове социјалдемократе левог центра (СПД) добиле су око 14 одсто гласова, што је пад са 15,8 одсто у 2019. и њихов најгори резултат последњих деценија. Предвиђа се да ће главна опозиција конзервативног десног центра, Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) и Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), заузети прво место са око 30 одсто. АфД се попео на друго место са око 16 процената гласова.