Свет

Макрон демантовао тврдње медија да подноси оставку

Претходно је "Радио 1" јавио да Макрон разматра о могућности да поднесе оставку уколико од странке Марин Ле Пен изгуби и на парламентарним изборима које је сазвао након одлучујућег пораза на европским изборима
Макрон демантовао тврдње медија да подноси оставку© Tanjug/Ludovic Marin via AP

Емануел Макрон изјавио је да не намерава да подноси оставку, услед писања  француског радија "Европа 1" да француски председник разговара са својим сарадницима о могућности да поднесе оставку на место шефа државе ако десница победи на парламентарним изборима.

"Оставка председника није табу, данас морамо да размотримо све сценарије. Спреман је да жртвује остатак свог петогодишњег мандата", писао је "Радио 1", наводно цитирајући једног од Макронових блиских сарадника.

Макрон је, у одговору на питање "Фигара" шта ће урадити уколико странка Марин Ле Пен победи на парламентарним изборима које је француски председник сазвао након пораза на изборима за Европски парламент и Ле Пенова затражи његову оставку, рекао да "Национално окупљање не исписује устав, нити одређује његов дух".

"Институције су јасне, као и место председника, без обзира на резултат. За мене је (Устав) неприкосновен", рекао је француски председник, преноси "Блумберг".

Макрон је 9. јуна одлучио да распусти Народну скупштину (доњи дом француског парламента) и распише ванредне изборе због пораза његове партије Препород на изборима за Европски парламент (14,6 одсто гласова).

То је упола мање од опозиционе десничарске странке Национално окупљање, коју је подржало 31,4 одсто бирачког тела.

Први круг ванредних избора за Народну скупштину биће одржан 30. јуна, а други 7. јула.

image