Свет

Палестински политичар за РТ Балкан: САД желе да прекину рат у Гази зарад својих циљева

Оно што се дешава протеклих осам месеци и понашање Бајденове администрације, потврђује да су САД партнер у рату истребљења палестинског народа и да не могу бити поштен или неутралан посредник, оцењује координатор одељења за међународне односе Палестинске народне партије Акел Такиз
Палестински политичар за РТ Балкан: САД желе да прекину рат у Гази зарад својих циљева© Ahmad Hasaballah/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден покушава да дипломатским триковима постигне за Израел оно што није могао да постигне на бојном пољу, упркос целокупној подршци коју су његова администрација и њени западни савезници стекли у протеклих осам месеци, као и дипломатско покрићe које су Сједињене Државе пружиле Израелу, рекао је за РТ Балкан координатор одељења за међународне односе Палестинске народне партије Акел Такиз.

Политичар наводи да оно што се дешава протеклих осам месеци и понашање Бајденове администрације, потврђује да су Сједињене Државе партнер у рату истребљења палестинског народа и да не могу бити поштен или неутралан посредник, нити могу да тврде да су забринуте за животе недужних људи које Израел истребљује и америчким оружјем.

"САД поричу да постоји геноцид, да Израел крши међународно право и сумњају у број жртава израелског холокауста у Гази. Најновији амерички нацрт, који је Бајден изнео као израелски предлог, захтева да га одобре Хамас и Израел! Они опет изјављују да је Хамас одговоран за наставак рата и да треба да прихвати став Израела. Осим тога, не одговарају на главни захтев света, а то је коначни прекид рата и повлачење Израела из Газе", казао је Такиз.

Према његовим речима, америчка администрација, која је на прагу председничких избора, у лошој је атмосфери и под притисцима унутар Сједињених Држава, жели да прекине рат у Гази, али под условима Израела и да оствари своје декларисане циљеве.

Међутим, како оцењује, реалност ситуације на терену говори да ти циљеви нису подложни војним достигнућима и да је Израел укључен у рат исцрпљивања у Гази, који је заправо њега исцрпео, као и рат подршке Либана, Јемена и Ирака.

"Америчка администрација није могла да промени своју 'једначину' упркос моћи, савезима и флотама које је мобилисала у Средоземном и Црвеном мору. Због тога је Бајден прибегао отвореном политичком маневру, који покушава да прикаже као иницијативу за окончање рата и којим се постижу циљеви Израела", казао је наш саговорник.

Такиз истиче да је јасно после свега да ова америчко-израелска обмана неће проћи и да међународна заједница, више од седам деценија, није у стању да постигне правду палестинском народу и омогући му да одреди своју судбину и успостави своју државу.

"Решење о две државе, које је сада поново на столу, није оно које предлажу Сједињене Државе и Израел, већ суверена палестинска држава са границама од 4. јуна 1967. са источним Јерусалимом као главним градом, решавајући питање избеглица, у складу са резолуцијама међународног легитимитета и ослобађања затвореника. Без тога, регион ће остати изложен новим експлозијама које угрожавају мир у региону и свету", закључио је наш саговорник.

image