Хамас одбио предлог о примирју: Без компромиса у погледу права свог народа

Хамас је, међутим, рекао да је само потврдио свој претходни став у вези са потребом за свеобухватним прекидом непријатељства

Хамас је одбио предлог споразума о ослобађању талаца и прекиду ватре коју је представио амерички председник Џо Бајден крајем прошлог месеца, јавља "Тајмс ов Израел", позивајући се на неименованог израелског званичника.

"Израел је вечерас преко посредника добио одговор Хамаса. У одговору, Хамас је одбацио предлог за ослобађање талаца који је изнео председник Бајден", рекао је званичник.

Додао је да је Хамас "променио главне параметре предлога".

Хамас је у међувремену оспорио овај став. 

Одговор Хамаса и палестинског Исламског џихада на најновији израелски предлог о прекиду ватре са таоцима наводно укључује амандмане на понуду, односно нови временски оквир за ослобађање талаца и потпуно повлачење израелских трупа из Газе.

Ројтерс је цитирао неименованог израелског званичника који је рекао да је палестинска милитантна група "променила све главне и најзначајније параметре" потенцијалног споразума.

Члан политичког бироа Хамаса тврди да одговор те милитантне палестинске групе на предложени споразум о прекиду ватре у Гази "отвара широк пут" за постизање договора.

Изат ал Ришк додао је у саопштењу да је одговор покрета "одговоран, озбиљан и позитиван".

Хамас је, међутим, рекао да је само потврдио свој претходни став у вези са потребом за свеобухватним прекидом непријатељства. 

"Наш одговор је наша посвећеност ономе чему смо се раније обавезали, прекиду ватре и потпуном повлачењу из Газе", рекао је високи званичник Хамаса Осама Хамдан за либански ТВ канал Ал Мајадин у уторак.

Хамас "не може да направи компромис у погледу права свог народа ни под којим околностима", рекао је он. 

Бивши израелски преговарач Данијел Леви рекао је за "Ал Џазиру" да су Хамас и Исламски џихад тражили измену предлога, захтевајући потпуно повлачење израелских трупа из Појаса Газе.

Он је истакао да тај захтев није нов, а да се може наћи и у резолуцији УН. Нагласио је да "цео свет поставља питање" коју обавезу преузимају САД, као посредник, по овом питању.

Хамас је раније данас објавио да је доставио одговор катарским и египатским посредницима изражавајући спремност да постигне договор.