Грађански рат у САД? У Канади се већ припремају за такав сценарио

Канадски тинк-тенк близак влади уврстио је грађански рат у САД као сценарио за који би Канада требало да се припреми

Када се канадски премијер Џастин Трудо буде састао са америчком председником Џозефом Бајденом на самиту Г7 у Италији касније ове недеље, он га највероватније неће питати да ли би у његовој земљи ускоро могао да избије грађански рат.

Међутим, тинк-тенк у оквиру Трудоове владе већ разматра то питање, пише "Политико".

У пролећном извештају названом "Поремећаји на хоризонту", мало позната канцеларија при влади позната под именом "Полиси Хорајзонс Канада", грађански рат у САД представила је као сценарио за који би Отава требало да се припреми.

Овај хипотетички сценарио се нашао у средину документа од 37 страница, који је скицирао такву могућност у само једној реченици: "Америчке идеолошке поделе, ерозија демократије и домаћи немири су у порасту, гурајући земљу у грађански рат."

Узнемирујућа је сазнати да ваш непосредни комшија постаје нервозан због могућности језивог насиља у вашем дому, наводи "Политико".

Тај лист наводи да је, за разлику од параноичних упозорења која су амерички левичари износили пре избора Доналда Трампа на место председника 2016. године, канадски сценарио изгледа далеко озбиљније и "трезвеније".

Извештај "Полиси Хорајзонса" укључује изјаве стотина стручњака и владиних званичника о догађајима за које би Канада морала добро да се припреми. Аутори су класификовали те сценарије на основу вероватноће да ће се десити, колико брзо би се могли да се догоде и колико би хаоса могли да створе.

Грађански рат у Америци је рангиран као мало вероватан догађај са потенцијално огромним утицајем на Канаду.

Како наводи "Политико", тешко је замислити да би САД могле да упадну у грађански рат у класичном смислу, током ког би се савезне државе поделиле и ратове једна против друге.

Међутим, постоји један кредибилан сценарио таквог окршаја, који подсећа на догађаје из новије историје америчког северног суседа – Канаде.

Сепаратистички сукоби у Квебеку шездесетих година прошлог века нису били потпуни грађански рат, али јесу били континуирани, насилни напад на државу, који су извели милитантни противници савезне владе.

Скоро десет година бомбашких напада, пљачки и отмица кулминирали су Октобарском кризом 1970. године, када су сепаратисти из Квебека отели и убили Пјера Лапорта, заменика премијера покрајине.

То је био период бруталних, трауматичних сукоба, а после напада на Капитол 6, јануара 2021, није незамисливо да би сличан сценарио могао да се догоди у САД, пише "Политико".

САД су земља са добро наоружаним становништвом, оспореним савезним системом и поносним, моћним провинцијским идентитетима. Неке од савезних држава, попут Тексаса и Калифорније, већ су квази-национални ентитети.

Већи део земље ће сигурно мрзети следећег председника, а значајна мањина ће га вероватно сматрати нелегитимним, наглашава тај лист.

Није потребна бујна машта да се види како би тај скуп услова могао довести до америчке Октобарске кризе.