Блинкен о Хамасовом одговору на предлог примирја: Одбијају и оно што су претходно прихватили

Хамас је предложио измене од којих се неке косе са ставом који су раније прихватили, каже Ентони Блинкен

Хамасов одговор на предлог примирја садржи неколико измена, од којих се неке могу разрадити, а друге не, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен, коментаришући одговор овог покрета на мировни предлог који је Хамасу 31. маја предат од америчког председника Џозефа Бајдена. 

"Хамас је предложио неколико измена, о њима смо разговарали са нашим колегама из Египта и премијером Катара. Неке од њих се могу разрадити, друге не", рекао је Блинкен у Дохи на крају своје посете Катару. 

Он је истакао да је предложени споразум скоро идентичан ономе што је раније предлагао Хамас, али да опет није постигнут договор.

"Хамас је могао да одговори само једном речју - да, али су уместо тога чекали скоро две недеље, а затим предложили још промена, од којих се неке косе са ставом који су раније прихватили", објаснио је Блинкен, те додао:

"У неком тренутку преговора нађете се у тачки у којој једна од страна наставља да мења своје захтеве, као и да уноси измене у захтеве које су претходно прихватили. Можда ће Хамас да настави да говори не, а тада ће цео свет видети да је одговорност за наставак рата, који су они започели, на њима". 

Бајден је, подсетимо, 31. маја представио детаље споразума о којем разговарају Израел и Хамас, а који предвиђа потпуни прекид ватре. У питању је план у три фазе, који је, према његовим речима, предложила јеврејска држава.

Нешто касније, овог понедељка, 10. јуна, Савет безбедности УН усвојио је резолуцију САД у којој је изложен план прекида ватре у Појасу Газе у фазама. РИА Новости преносе да резолуција у великој мери понавља поменути израелски предлог о прекиду ватре, који је представио Бајден

За резолуцију је гласало 14 земаља. Русија је била уздржана. 

Званичник Хамаса је истакао да његова организација прихвата резолуцију, а да Вашингтон треба да осигура да ће је и Израел поштовати. 

Прва фаза поменуте резолуције УН предвиђа тренутни и потпуни прекид ватре, повлачење израелских трупа из насељених подручја у Појасу Газе, ослобађање талаца које држи Хамас, укључујући рањенике, старце и жене, и размену ухапшених Палестинаца.

Друга фаза подразумева прекид непријатељстава на неодређено време у замену за ослобађање преосталих талаца, као и повлачење израелских трупа из Појаса Газе.

Трећа фаза укључује покретање "вишегодишњег плана реконструкције" за Појас Газе.